Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Δημήτρης Ευαγγελάτος: Η μεγάλη βραδιά του αρχηγού

Ο Γιώργος Καραγκούνης στο ματς με τη Λετονία συμπληρώνει 100 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών. Του αξίζει ένα ζεστό χειροκρότημα.

Σ' έναν αυγουστιάτικο φιλικό αγώνα (20/8/1999, Ελλάδα - Ελ Σαλβαδόρ 3-0) ξεκίνησε η καριέρα ενός παίκτη που συνδέθηκε όσο λίγοι με το εθνόσημο. Μια καριέρα που έμελλε να γεμίσει χαρές και δόξα.
Ο Γιώργος Καραγκούνης, περί ου ο λόγος, θα γίνει την Παρασκευή στο Φάληρο ο τρίτος παίκτης στην ιστορία της Εθνικής που ξεπερνά τις 100 συμμετοχές (ύστερα από τους Ζαγοράκη και Μπασινά). Από το πρόσφατο παρελθόν, δεκάδες είναι τα ματς που έχουμε να θυμόμαστε σπουδαία πράγματα από τον Καραγκούνη. Στο δικό μας το μυαλό ξεχωρίζουμε με μια πρώτη ματιά τα εξής τέσσερα, τα οποία παραθέτουμε με χρονολογική σειρά (από το παλαιότερο προς το νεότερο): Α) Το 2-2 με την Αγγλία στο «Ολντ Τράφορντ» το 2001. Ο Ρεχάγκελ έπαιξε με τρεις πίσω και στα χαφ υπήρχαν μόνο οι εξής δύο: Ζαγοράκης και Καραγκούνης. Αμφότεροι έκαναν κορυφαίο παιχνίδι. Πιθανόν αυτή να ήταν η καλύτερη εμφάνιση του «Κάρα» στην Εθνική. Β) Το ιστορικό ματς στη Σαραγόσα το 2003, όταν νικήσαμε τους Ισπανούς με το γκολ του Γιαννακόπουλου. Ο Καραγκούνης είχε μπει αλλαγή στο 36ο λεπτό και «κατάπιε» τους «φούριας ρόχας» με μια εξαιρετική εμφάνιση. Γ) Το εναρκτήριο ματς του Euro 2004 με το γκολ που άνοιξε το δρόμο για την πορεία προς την «κούπα». Δ) Το φιλικό με την Πορτογαλία στο Ντίσελντορφ, τον Μάρτιο του 2008, όταν νικήσαμε πάλι τους Πορτογάλους με δύο γκολ- φάουλ του «Κάρα». Με τον Ρεχάγκελ να χειροκροτεί ασταμάτητα τον σκόρερ, έχοντας ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του. Κάπως έτσι, ο «τυπάρας» έγινε ο.... δήμιος των Πορτογάλων.

20 χρονια Εθνικες ομαδες
Να θυμίσουμε ότι ο Καραγκούνης είναι ένας παίκτης που έχει συνδέσει το όνομά του με όλες τις εθνικές ομάδες. Αρχηγός στην Εθνική Παίδων, αρχηγός στη Νέων, αρχηγός στην Ελπίδων και τι φυσικότερο, «κάπτεν» της Ανδρών. Η Εθνική Ελπίδων τερμάτισε δεύτερη στην Ευρώπη επί των ημερών του και η Νέων τρίτη. Μπήκε στην Εθνική Παίδων σε ηλικία 14 ετών (!), δηλαδή πολύ μικρότερος από τα άλλα παιδιά. Εν ολίγοις, συμπεραίνει κανείς ότι βρίσκεται 20 ολόκληρα χρόνια στις Εθνικές ομάδες.  Οπως είναι ευνόητο έχει σχεδόν σπάσει κάθε ρεκόρ συμμετοχών σ' αυτές. Για όλους αυτούς και για πολλούς ακόμα λόγους, την Παρασκευή το βράδυ στο Φάληρο του αξίζει ένα ζεστό χειροκρότημα. 

Χρυσή μπάλα
Ηδη η ΕΠΟ έχει λάβει τη σχετική άδεια από την ΟΥΕΦΑ και θα τιμήσει τον Καραγκούνη πριν από τη σέντρα του ματς. Το βραβείο που θα απονεμηθεί στον αρχηγό είναι μια χρυσή μπάλα πάνω σε μια ξύλινη βάση. Αυτή τη στιγμή πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Ζαγοράκης με 120 συμμετοχές και δεύτερος ο Μπασινάς με 100. Ο Καραγκούνης φθάνει τις 100 την Παρασκευή.

Μια ιστορία της πρεμιέρας
Μια και θυμηθήκαμε εκείνο το αξέχαστο εναρκτήριο ματς με την Πορτογαλία στο «Ντραγκάο», να διηγηθούμε και μια ιστορία από αυτές που ο ίδιος ο αρχηγός έχει ν' αναφέρει ως ευχάριστη ανάμνηση στους συμπαίκτες του όλα αυτά τα χρόνια.
Λίγες ώρες πριν από το ματς ο Καραγκούνης δέχθηκε δύο κλήσεις στο κινητό του από γνώριμα πρόσωπα. Ηταν ο Βιέρι και ο Ματεράτσι, με τους οποίους έκανε παρέα στην Ιντερ. «"Κάρα", θα φάτε 4 γκολ από την Πορτογαλία, 5 από την Ισπανία και 3 από τη Ρωσία», του είπαν χαριτολογώντας. «Καλά καλά, καθίστε να δείτε τα ματς και θα τα ξαναπούμε», τους απάντησε. Η μοίρα τα 'φερε έτσι ώστε έπειτα από λίγες ώρες να πετύχει το πρώτο γκολ της διοργάνωσης και να το συνδυάσει με νίκη της Εθνικής. Ηταν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα χτυπούσε το τηλέφωνο. Πράγματι, ο Βιέρι τον πήρε από μόνος του και του έδωσε θερμά συγχαρητήρια, έκπληκτος από την εμφάνιση της Ελλάδας. Του τηλεφώνησε και ο Καναβάρο, τον οποίο επίσης είχε συμπαίκτη στην Ιντερ.
Τελικά οι Ιταλοί έφυγαν πρόωρα από τη διοργάνωση. Στη Λισσαβώνα, η Εθνική μας ομάδα έτυχε να διαμείνει στο ξενοδοχείο που είχαν κλείσει οι Ιταλοί για όλο το τουρνουά (υπολογίζοντας ότι μπορεί να πήγαιναν στον τελικό)! Και μάλιστα είχαν μείνει στην κουζίνα όλα τους τα φαγητά (παρμεζάνα, προσούτο, ζυμαρικά κ.λπ.). Ο Καραγκούνης δεν έχασε την ευκαιρία. Τους πήρε τηλέφωνο και τους είπε: «Παιδιά, να 'στε καλά για τα φαγητά...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου