Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Analyze that: Μεστή η Εθνική, πήρε το 1-0

Το πρώτο βήμα έγινε, η Εθνική Ελλάδας επικράτησε με 1-0 της Λετονίας πιο εύκολα απ' ότι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα. Μένει τώρα να γίνει και το δεύτερο βήμα την προσεχή Τρίτη με το Ισραήλ και θα έχουμε πλέον ρεφάρει το άσχημο ξεκίνημα και την ισοπαλία με τη Γεωργία, θα έχουμε, με άλλα λόγια αφήσει οριστικά πίσω μας την αρχική γκέλα και θα βαδίζουμε ολοταχώς για το Euro 2012.

Η ομάδα σήμερα ήταν μεστή, είχε αρχή, μέση και τέλος, ήταν άψογη τακτικά και ήξερε τι ζητούσε στον αγωνιστικό χώρο. Έπαιξε σχεδόν μονότερμα τους Λετονούς, έχοντας σε εξαιρετική βραδιά τους Νίνη και Τοροσίδη από τα δεξιά και τους Σαμαρά και Τζαβέλλα από τα αριστερά. Οι συχνές επελάσεις των δύο ακραίων χαφ (Νίνη και Σαμαρά), σε συνδυασμό με τα πολύ σωστά και προσεγμένα ανεβάσματα των δύο ακραίων οπισθοφυλάκων (του Τοροσίδη και του Τζαβέλλα) έδωσαν τον παίκτη παραπάνω στα φτερά της επίθεσης και δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να βγουν σέντρες με κατάλληλες προϋποθέσεις. Από μια τέτοια σέντρα προήλθε η κεφαλιά του Μήτρογλου στο 15ο λεπτό, την οποία ο Λετονός τερματοφύλακας απομάκρυνε σε κόρνερ. Η γκάμα των επιθέσεων, όμως, της Εθνικής για σήμερα δεν περιελάμβανε μόνο πλαγιοκοπήσεις και σέντρες με πιθανότητες καρποφορίας. Η Ελλάδα έπαιξε κάθετα, κάνοντας το 1-2 και δοκιμάζοντας πολλά σουτ από τον άξονα, με Νίνη, Τοροσίδη και Καραγκούνη κατά κύριο λόγο και Τζιόλη κατά δεύτερο. Από έναν τέτοιο συνδυασμό 1-2 προήλθε και το γκολ του Τοροσίδη στο 60ο λεπτό, έπειτα από εξαιρετική επέλαση του, συνεργασία του με τον καλό -μόνο στο δεύτερο ημίχρονο- Κώστα Κατσουράνη και σουτ του στην απέναντι γωνία του αντίπαλου γκολκίπερ. Είχε με τρομερή απόδοση τα δύο της στόππερ (Αβρ. Παπαδόπουλο και Παπασταθόπουλο), οι οποίοι δεν επέτρεψαν να δημιουργηθεί καν η υποψία στους Λετονούς ότι θα μπορούσαν να κάνουν ευκαιρίες για γκολ (αν εξαιρέσουμε το τσαφ του Αβραάμ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, το οποίο ο Τζαβέλλας κάλυψε με το αυτοκρατορικό του τάκλιν στον Βερμπακόφσκις, λίγο πριν ο τελευταίος σουτάρει, και απετράπησαν, έτσι, τα χειρότερα), ενώ άρχοντας του γηπέδου ήταν ο Αλέξανδρος Τζιόλης (ελπίζουμε να μην έχει τελικά τίποτα το σοβαρό) που έκοβε, μοίραζε και γενικότερα αποτελούσε τον κινητήριο μοχλό της ομάδας μας, έως ότου τραυματίστηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα σε μια δυνατή διεκδίκηση της μπάλας.

Αν και ο σημερινός μας αντίπαλος δεν ενδείκνυται για σοβαρά συμπεράσματα σ' ότι αφορά τη συνέχεια των προκριματικών, η ομάδα του κ. Φερνάντο Σάντος ήταν σοβαρή, διεκδίκησε σωστά αυτό που ήθελε και τελικά το πήρε. Είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον που να υστέρησε σε απόδοση στο σημερινό παιχνίδι, αν και ποδοσφαιριστές όπως ο Παπαδόπουλος, ο Παπασταθόπουλος, ο σκόρερ Τοροσίδης, ο Νίνης, ο Σαμαράς και φυσικά ο MVP Τζιόλης ξεχώρησαν φανερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου