Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Δημήτρης Δραγώγιας: Ο Ζαγοράκης ξέρει από πού να αρχίσει

Επί μιάμιση ώρα ο Δερμιτζάκης βρισκόταν στην άβολη θέση να «πολεμά» αόρατους εχθρούς. Προσπαθούσε να απευθυνθεί στους εκπροσώπους του Τύπου δίνοντας αυτονόητες και προφανείς απαντήσεις.


Αν στη θέση του βρισκόταν ο Ζαγοράκης θα δικαιολογούνταν η χρονοβόρα διαδικασία. Για τον Δερμιτζάκη θα είχε νόημα μια συνέντευξη Τύπου αν αποτελούσε το σημείο αναφοράς στην κρίση του ΠΑΟΚ. Αλλά είναι απλώς ένα μέρος της. Για την ακρίβεια, ο Δερμιτζάκης είναι ένας από τους ανθρώπους του προέδρου έτσι όπως τους επέλεξε ο πρόεδρος για να διοικήσει στη μετά Σάντος εποχή.

Στην εποχή που ο Ζαγοράκης μένει ουσιαστικά μόνος του να αποφασίζει, να λειτουργεί, να αγχώνεται, να συσπειρώνει ή να αποσυσπειρώνει το κοινό. Το τι θα πράξει ο προπονητής με τους «ατίθασους» ποδοσφαιριστές του εξαρτάται εν πολλοίς από τη διάθεση που θα έχει ο Ζαγοράκης να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Να κρίνει δηλαδή αν η καρατόμηση κάποιου προωτοκλασάτου θα επαναφέρει την ομάδα στην ομαλότητα ή θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο.

Το πρόβλημα του Ζαγοράκη δεν είναι ο Δερμιτζάκης, αλλά ο τρόπος λειτουργίας της ΠΑΕ. Στην τελευταία τριετία άπαντες γνώριζαν τον συγκεντρωτισμό του, όπως επίσης γνώριζαν ότι υπήρχαν και δυο άνθρωποι τους οποίους μπορούσε να εμπιστευτεί σε μια δύσκολη στιγμή. Τώρα δεν υπάρχει ούτε Βρύζας ούτε Σάντος. Ο Δερμιτζάκης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ρόλο του Σάντος, και είναι λογικό. Οπως είναι επίσης προφανές ότι και ο Παντελής Κωνσταντινίδης δεν είναι Βρύζας. Οχι ως προς τις τεχνοκρατικές γνώσεις του –άλλωστε και ο Βρύζας σε μία νύχτα έγινε από παίκτης τεχνικός διευθυντής– αλλά ως προς τις συγκυρίες και τις συνθήκες υπό τις οποίες κλήθηκε να τον διαδεχθεί.

Από τη στιγμή που οι σχέσεις διοίκησης - κοινού στον ΠΑΟΚ υπερβαίνουν το πλαίσιο μιας τυπικής συνεργασίας οπαδού - προέδρου, το σημερινό στοίχημα για τον Ζαγοράκη είναι η αναστροφή του κλίματος ανάμεσα σε εκείνους που προ τριετίας τον στήριξαν να αναλάβει την προεδρία. Κάποτε ήταν στα χείλη τους, τώρα μπήκε στα δόντια τους. Για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση οφείλει να αποκαταστήσει το κλίμα στα αποδυτήρια. Αν αυτό απαιτεί απομακρύνσεις παικτών, ας το κάνει. Ξέρει πολύ καλά από πού να αρχίσει. Αλλωστε, οφείλει να πάρει τώρα ένα ρίσκο. Οπως αυτό που πήρε με την επιλογή του φίλου του Παύλου Δερμιτζάκη για να διαδεχθεί τον Φερνάντο Σάντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου