Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Αντώνς Καρπετόπουλος: "Ο ΠΑΟ ήταν λιγότερο συναισθηματικός από τον Νιόπλια"

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός νίκησε αυτή τη φορά χωρίς να εντυπωσιάσει. Παρά τα σκαμπανεβάσματα της απόδοσής του, ο Ολυμπιακός πέτυχε τρία γκολ και είχε και ένα χαμένο πέναλτι, αυτό που πολύ γενναιόδωρα του έδωσε ο πρωτάρης Αρετόπουλος, ο οποίος έκανε στο Καραϊσκάκη δημόσιες σχέσεις, χωρίς πάντως να έχει κάποια ιδιαίτερη συμμετοχή στην έκβαση του ματς.

Ο Βαλβέρδε, γνωρίζοντας ότι ο Ιμπαγάσα είναι ταλαιπωρημένος, προτίμησε τον κινητικό Μιραλάς από τον εκτελεστή Πάντελιτς, ώστε να υπάρξει καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας. Η επιλογή του δικαιώθηκε. Οι δοκιμές για την ώρα δεν φαίνεται να κοστίζουν στον Ολυμπιακό, πιθανότατα γιατί δημιουργούν και μία εγρήγορση στους παίκτες που νιώθουν ότι διεκδικούν θέση: αντίθετα (παραδόξως), προβλήματα υπάρχουν στην άμυνα, εκεί όπου οι βασικοί είναι δεδομένοι. Και με τον Ολυμπιακό Βόλου και με τον Αστέρα, όταν οι μέσοι σταμάτησαν για λίγο να πρεσάρουν, οι αμυντικοί δεν κατάφεραν να σηκώσουν το βάρος της πίεσης των αντιπάλων και ο Ολυμπιακός δέχτηκε γκολ -απλώς αυτό της Τρίπολης κακώς δεν μέτρησε. Αυτό είναι ένα πρώτο ανησυχητικό σημάδι, το οποίο ωστόσο δείχνει και πώς ο Βαλβέρδε προσεγγίζει το πρότζεκτ: δεν κάνει πειράματα στην άμυνα (ελπίζοντας ότι ο μεγάλος χρόνος χρησιμοποίησης των ίδιων πάντα παικτών θα φέρει το δέσιμο), ενώ αλλάζει τους κυνηγούς του για να μην είναι η ομάδα του ευανάγνωστη σε αντιπάλους που κυρίως ξέρουν να αμύνονται.     

Η παραίτηση του Νιόπλια θα ήταν το γεγονός της αγωνιστικής, αν είχε επιμείνει σ' αυτήν. Απ' ό,τι κατάλαβα, αιφνιδίασε ακόμα και ανθρώπους που τον γνωρίζουν καλά, όπως ο κύριος Νίκος Πατέρας, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή και τον έπεισε να ανακαλέσει. Στα λόγια του Νιόπλια διέκρινα την πικρία ενός ανθρώπου που διαπιστώνει πως οι τριγύρω του (παράγοντες, οπαδοί και κυρίως δημοσιογράφοι) δεν καταλαβαίνουν τις δυσκολίες της δουλειάς του. Η πίκρα του είναι κατανοητή, πλην όμως οι πάγκοι των μεγάλων ομάδων αυτά τα έχουν και ο Νιόπλιας είναι έξυπνος άνθρωπος για να πιστεύει πως θα δουλεύει χωρίς πίεση. Ο ΠΑΟ αποδείχθηκε στο Ηράκλειο λιγότερο συναισθηματικός από τον προπονητή του και διέλυσε τον Εργοτέλη.

Και η ΑΕΚ πρέπει στη διακοπή να ασχοληθεί σοβαρά με τον νέο προπονητή της. Δεν αρκεί η διοίκηση να διαλέξει κάποιον. Χρειάζεται και να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί. Οποιος και αν είναι ο νέος κόουτς, θέλει καθοδήγηση και καλούς συνεργάτες, δηλαδή ανθρώπους που να τον κάνουν να καταλάβει σε χρόνο ρεκόρ τη δυσκολία της αποστολής. Η δύσκολη νίκη επί της Ξάνθης έδειξε ότι οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν και άγχος. Με ένα ακόμα στραβοπάτημα μπορούν να βρεθούν πολύ μακριά από την κορυφή προτού καν αρχίσουν τα ντέρμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου