Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Το ντέρμπι της Τούμπας (Α')

Π.Α.Ο.Κ. και Άρης αναμετρόνται την Κυριακή (03/10/2010 στις 20.30) στην Τούμπα για την πέμπτη αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Superleague και το αφιέρωμα του blog μας στο ντέρμπι ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, ενώ την Κυριακή δε θα υπάρξει κανένα απολύτως άρθρο έως την ώρα του αγώνα. Πάμε, όμως, να δούμε κάποια πράγματα για την ιστορία των δύο αντιπάλων...


Π.Α.Ο.Κ.:

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.) είναι από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1926. To καταστατικό της ίδρυσης του συλλόγου εγκρίθηκε με την υπ' αριθμόν 822 απόφαση του Πρωτοδικείου, στις 28 Απριλίου 1926.

Ιστορικό

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Νωρίτερα είχε ιδρυθεί στην πόλη η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης Ερμής και Πέρα Κλουμπ. Από την Ένωση αυτή προέκυψε αρχικά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (1925) και ένα χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ.
Αν και η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τον Άρη (Βεντουρέλης, Μαλτέζος κλπ.) και από τον Ηρακλή (Γεωργιάδης κλπ.), εν τούτοις είχε σαν βασικό άξονα της ύπαρξής της την ένταξη σ' αυτήν μόνο Κωνσταντινουπολιτών και γενικά προσφύγων αθλητών. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών της κι έτσι το 1926, μέσα από τις τάξεις της ΑΕΚ προέρχεται ο ΠΑΟΚ, ο οποίος εφαρμόζοντας τον προσδιορισμό Πανθεσσαλονίκειος στην ονομασία του, ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Τα δύο σωματεία συνυπήρχαν ως το 1929, ώσπου αποφασίστηκε η συνένωσή τους, αν και στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ απορρόφησε την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης.
Mε την πάροδο των χρόνων ο ΠΑΟΚ εξελίχθηκε σ' ένα λαοφιλές σωματείο, με πολύ ισχυρές επιρροές όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, ειδικά στη Βόρεια.


Χρώματα και σύμβολα
Ο ΠΑΟΚ επέλεξε ως χρώματα του σωματείου το μαύρο και το λευκό, χρώματα ουδέτερα που συμβολίζουν το μεν μαύρο το πένθος για την τραγική ιστορία των χαμένων πατρίδων, το δε λευκό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Το αρχικό του έμβλημα ήταν ένα πέταλο κι ένα τετράφυλλο τριφύλλι, το οποίο όμως μετά την ένωση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης άλλαξε, καθώς υιοθετήθηκε το έμβλημα της δεύτερης (Δικέφαλος αετός), έμβλημα που είχε ήδη και η ΑΕΚ της Αθήνας. Μερικά χρόνια αργότερα όμως το έμβλημα τροποποιήθηκε, καθώς τα φτερά του Αετού δεν εμφανίζονται ανοιχτά αλλά πένθιμα κλειστά, ούτε φέρει σπαθί και σφαίρα.
Ο ΠΑΟΚ μέσα στο χρόνο έχει αλλάξει δύο ποδοσφαιρικές έδρες. Από το 1930 μέχρι το 1959 έδρα του ήταν το γήπεδο Συντριβανίου στο κέντρο της πόλης (απαλλοτριώθηκε με σκοπό να ανεγερθεί στη θέση του η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου), ενώ από το 1959 ως σήμερα είναι το Γήπεδο της Τούμπας.

Ανδρική Ομάδα Ποδοσφαίρου

Η ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. αποτελεί το δημοφιλέστερο τμήμα του συλλόγου και μία από τις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας αναδείξει μία πλειάδα σημαντικών ποδοσφαιριστών που διέπρεψαν στα ελληνικά γήπεδα. Συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα Α' εθνικής από την ίδρυση της κατηγορίας την περίοδο 1959–60 και έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1976 και το 1985. Επίσης κατέκτησε 4 κύπελλα Ελλάδας (1972, 1974, 2001 και 2003), ενώ έχει συμμετάσχει και σε άλλους 12 τελικούς κυπέλλου. Ακόμα έχει στο ενεργητικό του και ορισμένες αξιομνημόνευτες επιτυχίες στα Κύπελλα Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος

Πρόεδρος της Π.Α.Ε. είναι ο Θοδωρής Ζαγοράκης ο οποίος το καλοκαίρι του 2007 μόλις εγκατέλειψε την αγωνιστική δράση, αποφάσισε να αναλάβει τα ηνία, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την ομάδα μακριά από το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο είχε περιέλθει. Μία από τις πρώτες προτεραιότητές του υπήρξε η κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου της ομάδας στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης.


ΑΡΗΣ:

Ο Αθλητικός Σύλλογος Άρης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει επαγγελματικό τμήμα ποδοσφαίρου (ΠΑΕ Άρης), ανδρικού μπάσκετ (ΚΑΕ Άρης), ανδρικού βόλλεϋ (ΤΑΠ Άρης), ενώ τα υπόλοιπα (ερασιτεχνικά) αθλητικά τμήματα του συλλόγου εντάσσονται υπό τον Ερασιτέχνη Α.Σ. ΑΡΗ Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποτελεί και την μήτρα από την οποία έχουν γεννηθεί όλα τα επιμέρους τμήματα του συλλόγου.

Ιστορία

Ο Άρης ιδρύθηκε ως Ποδοσφαιρικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης στις 25 Μαρτίου (7 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο) του 1914 και υπήρξε το πρώτο ελληνικό σωματείο που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό (1912). Μάλιστα για να τονισθεί ιδιαιτέρως ο ελληνικός χαρακτήρας του νεοσύστατου σωματείου, οι ιδρυτές του επέλεξαν ως ημέρα επίσημης ίδρυσής του την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ιδρυτές του Άρη ήταν οι: Αγγέλου Γιάννης, Αγοραστός Λάζαρος, Βλαχόπουλος Γρηγόρης, Βλαχόπουλος Λάζαρος, Γκοτζαμάνης Πέτρος, Δήμου, Ζέγας Άγγελος, Θεοδωρίδης Θόδωρος, Ιωαννίδης Δημήτρης, Καραγιαννίδης Τηλέμαχος, Κοτρότσης Δημήτρης, Κρέης Πέτρος, Κυδωνάκης Μήνως, Κωστίδης Λάζαρος, Λάμπρου Γιώργος, Νακόπουλος Γιάννης, Παπαγεωργίου Θανάσης, Πλιάτσικας Γιάννης, Ρωσσιάδης Ρούσσος, Σαλούστο Κάρολος, Τσιατσιαπάς Τάσος και Κότσανος Πρόδρομος. Το 1926 ο σύλλογος αναγκάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του ώστε να μετονομαστεί σε "Αθλητικός Σύλλογος ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης" , για να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα αθλήματα που ήδη είχε αρχίσει να καλλιεργεί.

Ανδρική Ομάδα Ποδοσφαίρου

Η ΠΑΕ Άρης είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα του Άρη Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει στο πρωτάθλημα της πρώτης Εθνικής όπου τερμάτισε 4ος την τελευταία αγωνιστική περίοδο μετά τη διαδικασία των play-off. Έχει αγωνιστεί σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα της πρώτης εθνικής απουσιάζοντας μόνο δύο φορές και έχει κατακτήσει συνολικά τέσσερις τίτλους,τρία πρωταθλήματα (1928, 1932, 1946) και ένα κύπελλο (1970). Έδρα του είναι το γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης" στη Θεσσαλονίκη.

Στα πλαίσια της Α' Εθνικής

Από την αγωνιστική περίοδο 1959-60 καθιερώνεται η Α' Εθνική στην οποία λαμβάνει μέρος και ο Άρης καταλαμβάνοντας την 8η θέση ανάμεσα σε 16 συλλόγους. Με την πάροδο των ετών και αφού πρώτα πέρασε την περιπέτεια των μπαράζ παραμονής στην κατηγορία το 1963, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60 η ομάδα καταφέρνει σταδιακά να καθιερωθεί ως μία από τις ισχυρότερες ομάδες αφού από το 1966 έως το 1970 κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα του Πρωταθλήματος, με αποκορύφωμα την 3η θέση της περιόδου 1968-69.
Η δεκαετία του '70 αρχίζει με τον καλύτερο τρόπο για τον Άρη καθώς συνοδεύεται από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος του 1970, που αποτελεί και την τελευταία διάκριση του συλλόγου, επικρατώντας με 1-0 του ΠΑΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου