Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Το Αθηναϊκό ντέρμπι (Ε')

Έχοντας φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού για έξι χρόνια και της ΑΕΚ για άλλα πέντε, ο Αντώνης Μήνου είναι ο πιο κατάλληλος για να μιλήσει για το αποψινό ντέρμπι ανάμεσα στις δύο αθηναϊκές ομάδες. Με τις δηλώσεις του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή κλείνει το αφιέρωμα μας στο "Αθηναϊκό ντέρμπι".


Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρώην τερματοφύλακα:

«Θα έλεγα πως για μας τους παλαιότερους που έχουμε ζήσει με πολυχρωμία αυτά τα ντέρμπι, δηλαδή φίλους και των δύο ομάδων στις κερκίδες, μας πληγώνει ακόμα περισσότερο η εικόνα που θα δούμε στα καθίσματα του ΟΑΚΑ με κόσμο μόνο από την πλευρά της ΑΕΚ.

Πρόκειται για αδυναμία του ποδοσφαίρου μας χωρίς τελικά να κερδίζουμε κάτι. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια, όλο λέμε και μένουμε στα λόγια, όμως χρειάζονται έργα. Σίγουρα το πρόβλημα είναι βαθύτερο, αλλά να θυμίσω ένα απλό πράγμα που δεν έχει εφαρμοστεί και δεν είναι δύσκολο. Το να παίρνουν και οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων κανονικά εισιτήριο.

Να το αγοράζουν στην ίδια τιμή όπως οι υπόλοιποι θεατές και τότε θα δούμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα, θυμηθείτε με. Διότι είναι κοινό μυστικό ότι τους χρηματοδοτούν ουσιαστικά οι ομάδες δίνοντάς τους τα εισιτήρια δώρο ή σε απίστευτα χαμηλές τιμές.

Σαφώς και αυτό που επιθυμούμε είναι να δούμε ένα μεγάλο παιχνίδι, χωρίς σκοπιμότητες και γιατί όχι και με υψηλού επιπέδου θέαμα. Δεν έχει σημασία που είναι ντέρμπι, οι ομάδες μπορούν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο.

Η έδρα μπορεί να επηρεάσει λίγο, όμως όταν μια ομάδα είναι καλή δεν «κολλάει» σε τέτοια θέματα, πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου το ΟΑΚΑ, ως αγωνιστικός χώρος, είναι το ίδιο γνωστός και στις δύο ομάδες που το χρησιμοποιούν ως έδρα.

Η ΑΕΚ θεωρώ ότι θα έχει λίγο μεγαλύτερη πίεση, αφού χρειάζεται μόνο τη νίκη για να ξαναμπεί δυνατά στη διεκδίκηση του τίτλου, ενώ το μυαλό του Παναθηναϊκού είναι και στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την επόμενη Κυριακή. Εκεί θα θέλει οπωσδήποτε τη νίκη, όπου μπορεί να καλύψει ενδεχόμενη διαφορά βαθμών. Συνεπώς κόντρα στην ΑΕΚ δεν τον χαλάει και η ισοπαλία.

Νομίζω ότι η ΑΕΚ δεν έχει πολυτέλεια να αναπληρώσει τις σημαντικότατες απουσίες της, όπως για παράδειγμα του Σκόκο, του Λυμπερόπουλου ή του Γιάχιτς. Θα χρειαστεί να κάνει αλχημείες ο προπονητής της για να μπορέσει να καλύψει το κενό. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός έχει μεν τις απουσίες των Νίνη και Λέτο, αλλά επιστρέφουν όλοι οι άλλοι και έχει περισσότερες λύσεις.

Πάντως πιστεύω ότι το παιχνίδι θα κριθεί από το ποιά ομάδα θα επιβάλλει το ρυθμό της από την πρώτη στιγμή και νομίζω ότι και οι δύο θα προσπαθήσουν να το κάνουν. Αντίθετα δεν ξέρω αν θα παίξει ρόλο το ποια ομάδα θα σκοράρει πρώτη, δεδομένου ότι εκεί θα μετρήσει το χρονικό σημείο. Αν μπει νωρίς γκολ, τότε το παιχνίδι θα ανοίξει και δεν εξασφαλίζεται η ομάδα που θα έχει σκοράρει πρώτη. Αν όμως αυτό μπει προς το τέλος είναι λογικό να δώσει στην ομάδα που θα το βάλει τον πρώτο λόγο για τη νίκη.
Ο κόουτς έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν έχει προλάβει να αξιολογήσει το υλικό του με τον τρόπο που θα ήθελε. Σίγουρα στον Αρη που δεν άλλαξε πολλά πράγματα και ακολούθησε ουσιαστικά την πεπατημένη, ήρθε η καλή απόδοση, ενώ στο Βέλγιο με την Αντερλεχτ, όπου έκανε αλλαγές η ομάδα δεν ήταν το ίδιο σταθερή και χάλασε η χημεία. Δεν είναι ένας προπονητής Ελληνας, που να ξέρει εδώ και χρόνια τους περισσότερους παίκτες και το υλικό της ομάδας και είναι απόλυτα λογικό να χρειάζεται πίστωση χρόνου. Από την άλλη πλευρά ίσως ισοσκελίσει αυτό το μειονέκτημα η θέληση των παικτών της ΑΕΚ να δείξουν κάτι στον νέο τους προπονητή, όπως έκαναν και στο παιχνίδι με τον Αρη.

Από πλευράς Παναθηναϊκού ο Νίκος Νιόπλιας είχε νιώσει έντονη πίεση τον τελευταίο καιρό, αλλά αυτή νομίζω εξατμίζεται την ώρα που αρχίζει το ματς. Διαρκεί όλη την εβδομάδα και μέχρι λίγο πριν την σέντρα. Πάντως η πίεση δεν σε βοηθάει να λειτουργείς σωστά και θεωρώ ότι και στην Κρήτη, αν η ομάδα του δεν είχε κάνει αυτή την μεγάλη νίκη δεν θα είχε προχωρήσει σε δήλωση παραίτησης. Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει τόσο νωρίς απογοήτευση και πρέπει να καταλάβουμε πως πλέον το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι όπως πριν από κάποια χρόνια όπου οι «μεγάλοι» νικούσαν μόνο με τη φανέλα. Πλέον οι ομάδες εκτός των κορυφαίων θέσεων έχουν δυναμώσει, κυρίως έχουν αποβάλλει το κόμπλεξ κατωτερότητας και ιδιαίτερα στην έδρα τους είναι πολύ αξιόμαχες. Δεν μπορεί πλέον ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός να πάρει τον τίτλο αήττητος ή με το που θα εξασφαλίσει μια διαφορά νωρίς να πει κάποιος ότι το πρωτάθλημα τελείωσε και αυτό το είδαμε και πέρυσι όταν ο Παναθηναϊκός πήρε μια διαφορά που μειώθηκε όμως στο τέλος και είχαμε σασπένς.»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου