Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ο κουρασμένος Σαλπιγγίδης και το ζήτημα του τερματοφύλακα

Το ότι κάτι στράβωσε στον Π.Α.Ο.Κ. μετά την πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε το αντιλαμβάνονται ακόμη και οι πέτρες, το ότι αυτό το κάτι πρέπει να διορθωθεί σύντομα, αλλιώς το "Φέτος πάμε για πρωτάθλημα" που είχε δηλώσει ο κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης πάει περίπατο, επίσης. Εύκολα, λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εβδομάδα που ακολουθεί είναι εξόχως σημαντική για τον Π.Α.Ο.Κ. Τρία ματς μέσα σε μια εβδομάδα καλείται να δώσει ο Δικέφαλος και το καθένα απ' αυτά έχει τις ιδιαιτερότητές του.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον κ. Παύλο Δερμιτζάκη, είναι στην τριπλέτα της επίθεσης, εκεί όπου ένας παίκτης του δείχνει πολύ κουρασμένος. Ο λόγος για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ο οποίος στα τελευταία παιχνίδια του Π.Α.Ο.Κ. φαίνεται να έχει κλατάρει από τις συνεχείς υποχρεώσεις του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Εθνική Ελλάδος. Ένας παίκτης που μπορεί ανέκαθεν να μην είχε μεγάλη τεχνική κατάρτιση, όμως με την ταχύτητα του σε σκέψη και σώμα έδινε πνοή στην επιθετική γραμμή όποιας ομάδας και αν αγωνιζόταν. Σκεφτείτε πόσο εύκολα τελείωνε τις όποιες φάσεις του παρουσιάζονταν όταν αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό ή και παλαιότερα, στην πρώτη του θητεία στο Π.Α.Ο.Κ. και θα καταλάβετε πως ίσως αυτό να σημαίνει και έλλειψη καθαρού μυαλού, λόγω πνευματικής κόπωσης. Ο παίκτης, λοιπόν, φαίνεται "ξεζουμισμένος" και είναι βέβαιο ότι τρεις αγώνες μέσα σε μια εβδομάδα δε θα μπορέσει να τους δώσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε λίγες ώρες θα αγωνιστεί και πάλι στη βασική ενδεκάδα του Δικεφάλου στον αγώνα με τη Scoda Ξάνθη στα "Πηγάδια". Θα φανεί εκ του αποτελέσματος αν ο κ. Δερμιτζάκης, θα δικαιωθεί γι' αυτή του την επιλογή, πάντως κατά τα φαινόμενα αν αγωνιστεί σήμερα, την Πέμπτη, στον αγώνα του Π.Α.Ο.Κ. με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Τούμπα (Europa League), και την άλλη Κυριακή στο ντέρμπι της πόλης για το πρωτάθλημα με τον Άρη (Γήπεδο Τούμπας), η κούραση του Σαλπιγγίδη θα έχει υψωθεί στο τετράγωνο.

Προπονητές δεν είμαστε, προπονητές δε θέλουμε να γίνουμε και πολύ περισσότερο δε μας αρέσει να κάνουμε υποδείξεις στους προπονητές των ομάδων. Στηρίζουμε τις επιλογές τους και τις κρίνουμε σύμφωνα με τα δικά μας μάτια, χωρίς, όμως, να αφορίζουμε και να απαξιώνουμε κανέναν, απλά μιλάμε με δεδομένα. Τα δεδομένα της εβδομάδας, λοιπόν, λένε πως, ίσως, σήμερα στον αγώνα με την Ξάνθη ήταν το κατάλληλο μομέντουμ για να ξεκουραστεί ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Σωστά προφυλάσσεται ο πρόσφατα τραυματισμένος Μουσλίμοβιτς, όμως υπάρχει και ο Σάκης Παπάζογλου, ο οποίος φέτος έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Για αλλαγή του Παπάζογλου υπάρχει ο Στέφανος Αθανασιάδης, ένας επιθετικός που μυρίζεται από χιλιόμετρα το γκολ, αδύναμος μεν, αλλά με πολύ καλές τοποθετήσεις στην περιοχή του αντιπάλου. Αν σ' έναν αγώνα με την Ξάνθη (έστω και εκτός έδρας), ο Π.Α.Ο.Κ. δεν μπορεί να ξεκουράσει έναν παίκτη πρώτης γραμμής, όπως είναι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, δεν αξίζει να λέει ότι πάει για πρωτάθλημα.

Η επιλογή, βέβαια, ανήκει 100% στον προπονητή του Π.Α.Ο.Κ. και όχι σε μας. Εμείς απλά επισημαίνουμε κάποια πράγματα, σύμφωνα με τα δικά μας μάτια. Όμως ο καθένας στο πόστο του...


Χαλκιάς ή Κρέσιτς;

Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες στον Π.Α.Ο.Κ. είναι αυτό του τερματοφύλακα, εκεί όπου ο Ντάριο Κρέσιτς φαινόταν να έχει κερδίσει τη θέση από τον Κώστα Χαλκιά. Τις τελευταίες ημέρες, τα δημοσιεύματα θέλουν τον κ. Δερμιτζάκη να προβληματίζεται σ' αυτόν τον τομέα.

Όσοι με γνωρίζουν καλά, γνωρίζουν τη θέση μου γι' αυτό το ζήτημα. Για μένα ο Χαλκιάς έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τον Κρέσιτς. "Καθαρίζει" τα στημένα πριν καν δημιουργηθεί η υποψία στον αντίπαλο ότι μέσω ενός κόρνερ ή ενός κοντινού φάουλ θα μπορέσει να δημιουργήσει ευκαιρία. Οι καλές έξοδοι είναι ένας παράγοντας σημαντικός που διακρίνει τους καλούς τερματοφύλακες από τους πολύ καλούς τερματοφύλακες και ο Κρέσιτς έχει δείξει αρκετές φορές φέτος πως στις εξόδους "χωλαίνει". Κάτω από την εστία ο Κρέσιτς έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Χαλκιά, λόγω καλύτερων αντανακλαστικών, όμως και ο Χαλκιάς ξέρει πολύ καλά πώς να υπερασπιστεί την εστία του. Η σύγκριση, λοιπόν, φαίνεται πως ευνοεί τον διεθνή Έλληνα τερματοφύλακα...

Παρά τα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, προκύπτει για τον Π.Α.Ο.Κ., ένα πολύ σημαντικό ζήτημα... Ναι μεν τα δημοσιεύματα θέλουν τον κ. Δερμιτζάκη να προβληματίζεται για τη θέση του τερματοφύλακα, οι φήμες, όμως, λένε ότι πρόκειται για ένα δίλημμα που προωθείται από τους ρεπόρτερ του Π.Α.Ο.Κ., οι οποίοι προσπαθούν τεχνηέντως να επιβάλλουν στον προπονητή του Π.Α.Ο.Κ. την επιλογή Χαλκιά, εκθιάζοντας συνεχώς τις αδιαμφισβήτητες κατά τα άλλα ικανότητες του διεθνούς γκολκίπερ. Είναι τραγελαφικό σε μια ομάδα που υποστηρίζει πως διεκδικεί πρωτάθλημα και μια καλή πορεία στην Ευρώπη, οι ρεπόρτερ αυτής να προσπαθούν να δώσουν "χαρτάκι" στον προπονητή. Άλλη η δουλειά του προπονητή, άλλη των δημοσιογράφων. Εμείς είμαστε εδώ για να κρίνουμε τις επιλογές του προπονητή και όχι να του τις επιβάλλουμε. Οποιαδήποτε, συνεπώς, παρέκκλιση από τα καθήκοντα της εργασίας μας, δημιουργεί κακό και μόνο κακό!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου